2018 09.15.

Kárpátok Őre Megemlékezés

részletek és programok később...

Kárpátok Őre Megemlékezés

A Kárpátok Őre Emlékmű története

A KÁRPÁTOK ŐREI védelmi rendszert Árpád fejedelem alakította ki a Honfoglalás korában. Ez a védelmi rendszer a Kárpátok hágóit, szorosait zárta le a kelet felöl fenyegető külső katonai támadások ellen. Tekintettel arra, hogy a Kárpátok legnagyobb része az Erdélyi határvonalhoz tartozott így a Kárpátok Őreinek többsége székelyekből tevődött össze. Amíg ezt a védelmi rendszert fenntartotta a magyar királyság, addig a Kárpátok keleti oldaláról az idegen hatalmak sikeres támadást nem tudtak ellenünk vezetni.

Az I. világháború kitörése után sokan úgy érezték, hogy szükség van a magyarság összefogására és olyan védelmi rendszerre, mint amilyen a Honfoglaláskor működött. Ezt ismerte fel Szeszák Ferenc szobrász is, aki 1916-ban elkészítette a KÁRPÁTOK ŐRE emlékművet, melyet Kolozsvár főterén állítottak fel. A Kárpátok Őrét Szeszák Ferenc aktualizálva az I. világháborút katona-alakban fogalmazta meg. 1918-ban a Kolozsvárra bevonuló román csapatok ezt az emlékművet felgyújtották és elpusztították. Ezután következett be Trianon, mely a magyarság szétszóródását és hazánk feldarabolását eredményezte. Az azóta eltelt idő mindenben igazolta Szeszák Ferenc megérzéseit és ma is aktuális üzenetét. Ezért hoztuk létre korabeli megmaradt dokumentumok, tervrajzok, képeslapok alapján Szeszák Ferenc eredeti művének hű megismétlésével Szilvásváradon a Szalajka-völgyében ezt az emlékművet, melyet 2002. november 17-én Harrach Péter az Országgyűlés alelnöke avatott fel, Tőkés László református püspök áldott meg és Szabó József bélapátfalvai apát szentelte fel.

Az emlékműnek biztonságot és méltó helyet az akkori Szilvásváradi Polgármesteri Hivatal polgármestere Egri Zoltán biztosította. Az emlékmű felállításának célja, hogy figyelmeztessük a Karpát-medencében lakó magyarokat, hogy létezésünk és megmaradásunk feltétele az összefogás, az állandó védelmünk biztosítása és érdekeink megalkuvás nélküli képviselete.

Az emlékmű Kocsis László szervezésével és finanszírozásával készült el. A KÁRPÁTOK ŐRE katona-alakot Horváth Béres János szobrász készítette egyetlen tölgyfa rönkből kifaragva, a szobor 2,65 méter magas, átmérője 1,10. A szobrot befoglaló székely kaput mintázó védőtartót a Kisalföldi Erdőgazdaság gyártotta Az emlékmű statikai terveit Tóth Vásárhelyi József készítette. A szervezésben közreműködött Pócsik László. Az emlékmű helyszínre történő szállítását, felállítását az ÉPFU-REÁL Kft. munkatársai végezték.

 

2018 09.08.

Részletek és programok később...

Szilva Nap 2018

2018 08.25.

CDNA díjlovagló verseny, Nemzetközi Lipicai Kupa Döntő Szilvásváradon 2018. augusztus 25-26. között

CDNA díjlovagló verseny, Nemzetközi Lipicai Kupa Döntő

2018 08.17.

Duna-Alpesi Kupa fogathajtó verseny Szilvásváradon 2018 augusztus 17-19. között

Duna-Alpesi Kupa fogathajtó verseny

2018 06.29.

Nemzetközi Working Equitation verseny Szilvásváradon 2018. június 29 - július 01. között

Nemzetközi Working Equitation verseny

2018 06.15.

Díjugrató verseny 2018 június 15 - 17.

Díjugrató verseny

2018 05.26.

XVII. Specialized Maraton Szilvásvárad
2018. május 26-27.

Helyszín: Szilvásvárad - Bükki Nemzeti Park
Rendező: Szilvásváradi Sportegyesület

XVII. Specialized Maraton Szilvásvárad

2018 05.19.

Az Ebtenyésztők Heves Megyei Egyesülete minden fajtás 3 x CACIB Nemzetközi Kutyakiállítást rendez a természeti szépségekben bővelkedő Szilvásváradon2018. Május 19.-e és 21.-e között.

Ez a kétévente megrendezésre kerülő nemzetközi kiállítás az egyik legnagyobb kutyás rendezvényként definiálható. Rengeteg kiállítót vonz belföldről és külföldről egyaránt. A kiállítás sorozatnak még nagyobb presztízst ad az a tény, hogy a három napos CACIB egyik napján a Crufts qualifikáció is elnyerhető (minden fajtában, fiatal és felnőtt kategóriában a legszebb kan illetve szuka qualifikálja magát a jövő év márciusában megrendezésre kerülő nagyszabású Crufts Dog Showra). A kiállításon felvezetett kutyák a Crufts Qualifikációt a háromnapos rendezvény sorozat második napján, azaz vasárnap nyerhetik el.

3 x CACIB Nemzetközi Kutyakiállítás

2018 05.12.

CDNA Nemzetközi Lipicai Kupaforduló és II. Barokk Ló Kupa a szilvásváradi Fedeles Lovardában 2018. május 12 - 13. között.

CDNA Nemzetközi Lipicai Kupaforduló és II. Barokk Ló Kupa (2. nap)

2018 03.31.

Szilvásvárad Országos Minősítő Lipicai Kupa Regionális Forduló 2018. március 31 - április 01.

Szilvásvárad Országos Minősítő Lipicai Kupa Regionális Forduló

Actual Packages

Show all
From: HUF16 900 Ft/fő-től
2019. 02. 18. 2019. 12. 19.

Születésnapi csomag - 10 éves a La Contessa!

Ünnepelje velünk szállodánk 10. éves születésnapját, melyre az Ünnepelt ad Önnek számos ajándékot, gazdag csomagtartalommal. Hagyja magát elkényeztetni és ünnepeljen velünk ebben az évben!

Details

Sign up to our newsletter!

Receive HTML?
Joomla Extensions powered by Joobi

Fields marked with an asterisk (*) are required!

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×